30 Mayıs 2013 Perşembe

Akıllı Tahta Sistemleri Kaç Parçadan Oluşmaktadır?


Akıllı tahta sistemi temel olarak 3 bölümden oluşmakta:

1.Bilgisayar:

Dizüstü ya da masaüstü bilgisayar: Bugün artık fiyatları iyice ucuzlayan bilgisayarları 400 YTL den 3000YTL ye kadar değişik donanım aralıklarında bulmak mümkün. Alacağınız bilgisayarın elbette çok pahalı olmasına gerek yok.

2.Projeksiyon:


Çok çok pahalı model olmasına gerek yok ama teknik olarak dikkat etmeniz gereken alacağınız projeksiyonun ışık gücünün minumum 2000 ansilümen olması. Çünkü daha düşük ışık gücüne sahip bir projeksiyonu gündüz vakti sınıfta yansıttığınızda aydınlıktan görüntü yeteri kadar belirgin olmayabilir. Bu durumda lambaları söndürüp koyu renk perdelerle sınıfı karartmanız gerekir ki bunun size ekstra perde masrafı çıkartacağını ve karanlıkta ders işlenemeyeceğini olsa olsa film seyredilebileceğini unutmamalısınız. 2000 ansilümene sahip bir projeksiyon sınıfta fluerasan lambalar açıkken bile yeterli görünürlükte bir görüntü veriyorlar. Böyle bir projeksiyon cihazını 800-900 YTL ye bulabileceğiniz gibi eğer şansınız varsa 2. el cihazlar satılan internet sitelerinden 500-600 TL ye bile bulabilirsiniz.

3.Akıllı Tahta: 


En pahalı sistem elamanı budur. En ucuzu 2000 YTL civarlarında. Bu fiyata tahtanın beyaz olan fiziksel kısmı ve elektronik aparatı dahil. Tabii bu değer ortalama bir değer. Çünkü yurtdışından ithal edilen bu elektronik aksamın fiyatı euro üzerinden hesaplanıyor ve YTL fiyatı o günkü döviz kuruna göre farklılık gösterebilir. (Bu fiyat 1 euro=1.980 YTL civarlarında iken görülen fiyattır.)Gördüğümüz üzere akıllı tahta sisteminde en çok parayı tutan 3. yani akıllı tahtanın fiziksel ve elektronik kısmı. Tüm bu fiyatları üst üste koyarsak en ucuzundan bir akıllı tahtaya sahip olmak bize 3.400 YTL ye mal olacaktır. Bu hesaplamada bilgisayarı 500, projeksiyonu 900, akıllı tahtayı da 2000 YTL kabul ettik. Sonuç olarak bu maliyetiyle akıllı tahta ülkemiz şartları açısından bir lüks olarak gözükmekte. Umudumuz yakın gelecekte bu maliyetlerin kabul edilebilir seviyelere düşmesi. Yoksa bir çok alanda olduğu gibi bu alanda da kullanıcılar kendi akıllı tahtalarını yapabilmek umuduyla bir takım elektronik ve marangozluk işlerine atlamaktan kendilerini alamayacaklar gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder